Доц. Спасков: COVID-19 ще е като грипа, ще ни тормози периодично

Инфекциозните болести да се извадят от пазарните механизми, иска лекарят
7 апр 2021 19:30, Анисия Иванова
29
Доц. Спасков: COVID-19 ще е като грипа, ще ни тормози периодично
Снимка: БГНЕС

Най-вероятно коронавирусът ще се превърне в инфекция, подобна на грипа и ще ни тормози периодично. Като глобален проблем обаче очаквам да бъде решен в рамките на година. Това каза в интервю пред БТА бившият директор на болница "Пирогов" доц. д-р Спас Спасков.

"В света се работи активно за намиране на добро лекарство за коронавируса, така както се работеше и за създаването на ваксина. Вече има ваксини, което от своя страна създават условия за тотално решаване на проблема с тази инфекция. Аз съм оптимист. Смятам, че скоро ще има и лекарство", обясни лекарят.

Още по темата
Относно опашката, която оставя вирусът при преболедувалите, лекарят каза, че при това заболяване 100-процентовото оздравяване върви сравнително бавно. "Пациентите се изписват от болниците, но след това има един дълъг период, в който те не се чувстват 100 процента възстановени. Поради тази причина много се заговори за разработване на клинични пътеки, които да отговорят на това изискване на живота и да са свързани с възстановяването на този тип болни. Има се предвид и места в извънболнични структури - например, в курортни комплекси", допълни той.

Според него пандемията показа, че има области от медицината, които трябва да бъдат извадени от т.нар. пазарни механизми в здравеопазването - инфекциозните отделения трябва да преминат на държавна издръжка както епидемиологията. Изводът е продиктуван от нетрайния характер на инфекциозните болести. Има ситуации, в които е налице силно завишаване на ползването на инфекциозните отделения, както сега. В други моменти обаче, то е изключително ниско. Затова пазарният механизъм доста трудно би могъл да работи в такъв тип звена, смята д-р Спасков. Необходимо е да се разграничат инфекциозните болести от тези с по-планов характер,  каза той.

Не е ефективно развитието на хирургични звена във всички болници в страната, твърди още д-р Спасков. Спокойно може да се концентрират нуждаещи се от хирургична интервенция в определени звена, където ще има и по-висока квалификация на персонала, и възможност за много по-добро лечение на пациентите.

"Подобен механизъм обаче не работи добре при инфекциозните заболявания и трябва да се обърне внимание. Освен това е необходимо да има и подготовка в страната за поемането на болни не само в инфекциозните отделения", посочи д-р Спасков. Повечето големи болници са формирали част от своя капацитет в полза на лекуване на коронавируса, допълни бившият директор на "Пирогов".

По отношение на новите щамове д-р Спасков допуска, че е възможно съществуващите ваксини да не им въздействат. Според него подобен факт ще доведе до създаване на нови и нови ваксини, което може да бъде постигнато много бързо от науката.

Коронавирусът вероятно ще се превърне в инфекция, подобна на грипа, и ще се появява периодично, смята той. По думите му като глобален проблемът най-вероятно ще бъде решен в рамките на година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тормоза идва от другаде бе, докторе, ковид е инструмента, сигурно има цял комплект с други инструменти, за това знаеш ли нещо?
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе то че вирус има,има!Че е направен от човек направен е.Ама освен за пари е и за контрол и нов ред в цял свят.А на политиците много им хареса зад вируса да си прокарват закони,които да отменят права от хората.Със страх се ръководи най-лесно.С три неща се ръководи Пари,страх и глад!А и религия,ама тя е вече за музея.
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има една книга на един холандец, писана още през 2008 г. Нарича се "ковид: Голямото заключване" (цитирам по памет) За съжаление, не успявам да я намеря на английски, а холндският ми не е много добър ... Всеки, който вярва в Ковид, е добре все пак да я прочете ... Холандецът се казва Робин де Руйтер (Robin de Ruiter) ... Не искам да изказвам мнение, всеки читател да си създаде такова ... Ако има желаещи да я преведем на български, бройте ме и мен, но само от английски вариант ...
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се. Такъв е и замисълът най вероятно. Създават вирус пускат го после ваксини.. фармацията печели лекарите сзо само хората са неосъзнати.Най мощното лекарство е горещата вода като се пие с вяра. - Дънов
16
0
 
1
 
! Отговори
Феникс преди 3 години
Евентуално .Може би .?Празник ли е или не върви !
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А, добрутру!По-умните специалисти ви го казаха миналата пролет още. Ама то се пънаха, то се ежиха на истината! Само че от истината никой не е избягал. Нито я е промелин, понеже се ежил и пънал.
14
3
 
11
 
! Отговори
Гъзеницата преди 3 години
Срамно е г-н Професор да си *** на психопати и гамени! Щял да ни тормози като грипа? Циркаджия! Ще замести ли грипа? Шаман ли сте или лекар? Кажете какво е точно Ковид 19, можете ли или от дезинформация и лъжи всички се оплетохте?
13
1
 
12
 
! Отговори
Тоя преди 3 години
си призна баце останалото е далавери.
12
1
 
29
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
КОЛКО ЧОВЕКА ГИ ХВАНА РАК ПРЕЗ МИНАЛАТА ГОДИНА 2020-А?-ЗНАЕТЕ ЛИ?-АМА НЕ-СЕГА СЕ УМИРА САМО ОТ КОВИД.-ПЪЛНА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ.
11
9
 
7
 
! Отговори
0 is better than 1 преди 3 години
До АнонименВсичко щеше да е така, ако не беше дългия инкубационен период (доста време заразяваш без да осъзнаваш), доста трайните последствия след преболедуване, и повишената смъртност при хронично или терминално болни.
10
0
 
4
 
! Отговори
0 is better than 1 преди 3 години
До ТцСправедливоста не съществува на високо ниво. Само на междуличностно, и то в определени ситуации.
9
2
 
10
 
! Отговори
Излиза преди 3 години
Че от ноември до май децата няма да учат, заведенията няма да работят, театрите, кината и др. също. Спомням си, първата грипна ваканция е от 1972г. И всяка година е имало грипна ваканция. Тогава паралелите бяха по 40 ученика
8
2
 
14
 
! Отговори
0 is better than 1 преди 3 години
Доста добре казано от доцента. Едно от малкото мнения на медицинско лице по въпроса, което не залита в абсолютни крайности.
7
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че то си е грип, с ново име и позлатена клинична пътека.
6
12
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки който има поне една работеща мозъчна клетка вече знае, че ковид е новото име на грипа.
5
10
 
11
 
! Отговори
Тц преди 3 години
Не мисля! Всеки, който си помисли, че може да се бъзика с масата, масата му го набива! Това са исторически факти и колкото и да им се иска на повечето лекари това никога да не свършва, вечно да им се дават допълнителни пари за "първа линия", псевдо уважение с нелепи аплодисменти и безкрайно говорене на небивалици с едничката цел - лично облагедестване за сметка на живота и здравето на останалите хора! Не! Ще взимат заплати, за да работят като всички останали и толкова! Справедливостта го изисква
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво бе гений........това го знаем от една година.
3
9
 
29
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Ще ни тормози щаба и управляващите, а не измисления вирус.
2
9
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В старите медицински книги, срещу "коронавирус" пише - "един от причинителите на сезонен грип". Сега пренаписваме медицината. И безполезните, неработещи грипни ваксини изведнъж станаха много важни. А продажните "лекари" изкараха по две-три вноски за кредита.
1
12
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо като грипа,като Ковид си е просто един грип...нищо по различно